"Decizia confirma faptul ca regimul de la 1991, revizuit in 2003, nu e unul parlamentar. CC nu a vrut sa modifice regimul, si asa destul de slabit dupa toate crizele prin care a trecut. Judecatorii se vadesc a fi inca o data mai degraba conservatori decat revolutionari", scrie Preda pe blogul sau, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, Preda arata ca, pentru a avea un regim parlamentar, Constitutia ar trebui sa prevada ca dreptul de dizolvare a Camerelor sa aparțina premierului, el adaugand ca dizolvarea Legislativului e "mecanismul cel mai prost amenajat din ansamblul politic creat de textul de la 1991/2003".

"Fiindca, daca premierul nu are o asemenea parghie, nici presedintele nu e indreptatit s-o faca in orice conditie. Seful statului poate sa dizolve Parlamentul doar daca esueaza doua tentative de a investi un guvern. Asta lasa loc liber unui joc in care majoritatea parlamentara poate abuza de putere si aservi, pe rand sau simultan, si presedintele, si premierul", argumenteaza eurodeputatul democrat-liberal.

El concluzioneaza ca la "o viitoare revizuire, inevitabila, a Constitutiei, acesta va trebui sa fie unul dintre mecanismele ameliorate".