Sedinta Curtii Constitutionale in care urmeaza sa fie luata o decizie privind validarea sau invalidarea referendului de demitere a sefului statului a inceput miercuri, la ora 14:00, relateaza hotnews.ro.

Sedinta are loc dupa ce dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele finale ale referendumului au fost predate miercuri de catre membrii Biroului Electoral Central Curtii Constitutionale a Romaniei.

Rezultate FINALE pentru referendum: 46,24% prezenta la vot

Documentele au fost aduse cu paza militara, urmand ca intre BEC si CCR sa se semneze un proces-verbal de predare-primire.

Curtea Constitutionala se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei. Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de votul favorabil a doua treimi dintre judecatorii CCR (in total, sase judecatori).

USL: CC sa ia in calcul cvorumul care armonizeaza datele INS cu datele MAI

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au sesizat Curtea Constitutionala, sustinand ca baza legala in care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41, care elimina cvorumul.

In sesizarea transmisa CC, Zgonea si Filip sustin ca la nivelul Curtii ar trebui sa se ia in considerare faptul ca forma legii referendumului in baza careia a fost convocat scrutinul nu prevedea un cvorum de prezenta la urne.

"Legea aplicabila procedurii de desfasurare a referendumului este, in opinia noastra, cea de la data declansarii procedurii. Aplicarea unor prevederi legale intrate in vigoare ulterior declansarii procedurii referendumului este contrara dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei privind neretroactivitatea legii", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Ambasada SUA: CC trebuie lasata sa ia singura o decizie asupra referendumului

Semnatarii sesizarii considera ca existenta unui prag de participare la referendum, care decide validitatea vointei poporului, reprezinta o incalcare a libertatii votului si a egalitatii acestuia, reprezentand o varianta de vot obligatoriu.

www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player'; if(typeof flowplayer == 'undefined') { document.write(''); document.write(''); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split('.'); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + "." + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape("%3Cscript src='http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/8e527dc53a9eca07f89f64bcb59b775e/"+ cHannel_domain +"' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));