Potrivit Constitutiei, presedintele interimar este comandantul fortelor armate si presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. El poate declara, cu aprobare prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Numai in cazuri exceptionale, hotararea Presedintelui se supune ulterior aprobarii Parlamentului, in cel mult 5 zile de la adoptare.

Cum poate fi demis presedintele Traian Basescu?

Presedintele interimar poate conferii decoratii si titluri de onoare, poate acorda gradele de maresal, de general si de amiral, poate numi in functii publice, in conditiile prevazute de lege si poate acorda gratierea individuala. [Citeste si Preda: Cauza suspendarii lui Basescu - decizia in dosarul lui Nastase]

De asemenea, seful interimar al statului, la propunerea Guvernului, poate acredita si rechema reprezentantii diplomatici ai Romaniei si poate aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice, explica rtv.net.

Totodata, printre atributile presedintelui interimar intra si instituirea starii de asediu sau starii de urgenta in intreaga tara sau in unele unitati administrativ-teritoriale.

Conform articolului 91 din Constitutie, presedintele interimar poate incheia tratate internationale, in numele Romaniei, negociate de Guvern si le poate supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil.