"Noi constatam ca un acord politic la care s-a ajuns la Consiliul European este incalcat. Daca se va materliaza acest refuz al Olandei, este tot o problema de incredere, atunci punem si noi de o maniera foarte clara problema lipsei de incredere, pentru ca in momentul in care hotaram ceva, din ratiuni interne, adoptam alta pozitie. Pana la urma incepem sa ne intrebam daca intreaga constructie a UE mai poate sa functioneze corespunzator. Cine creeaza problemele cele mai mari, noi, romanii si bulgarii, eventual noile state membre sau altii care, din ratiuni strict interne, care nu au niciun fel de legatura cu functionarea UE, pur si simplu introduc arbitrariul in deciziile pe care le iau?", a spus Orban, citat de MEDIAFAX.


El a declarat din nou ca autoritatile de la Bucuresti vor lua o pozitie oficiala in functie de atitudinea Olandei si ca, daca Olanda si Finlanda vor refuza aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, subiectul va trebui rediscutat la nivelul Consiliului European, unde se ajunsese deja la un acord politic pe aceasta tema.

Finlanda se va alatura Olandei cu un vot negativ in Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, motivatia fiind legata de situatia politica interna, potrivit unor surse europene.