• Documentul Departamentului de Stat american vorbeste despre cazul Voicu - Costiniu - Locic, remarcand ca Senatul a aprobat cererea privind arestarea preventiva a lui Catalin Voicu, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe cea referitoare la judecatorul Florin Costiniu de la instanta suprema.
  • Raportul noteaza insa faptul ca, in decembrie, Camera Deputatilor a respins cererile DNA privind anchetarea fostului ministru Monica Iacob Ridzi, una dintre ele referitoare la o perchezitie electronica, iar cea de-a doua privind extinderea cercetarilor in respectivul dosar.
  • Un al doilea caz este cel al deputatului Dan Pasat, o cerere privind arestarea sa preventiva fiind respinsa de Camera Deputatilor "spre sfarsitul anului".

"Raspunsul ineficient al autoritatilor la cazurile de coruptie a ramas un subiect intens criticat in public, in mediul politic si in presa. ONG-urile si presa au continuat sa sustina ca niciun caz de mare coruptie nu a fost solutionat prin condamnari cu executare", se precizeaza in raportul citat, conform MEDIAFAX.

Autorii documentului noteaza ca, totusi, numarul condamnarilor pentru coruptie a crescut "in mod semnificativ" de-a lungul anului, ei amintind de condamnarea unui senator, a cinci primari, a unui viceprimar, a unui procuror-sef si a 22 de politisti, toate in 2010.

Documentul mai noteaza si rezultatele obtinute in urma cooperarii intre DNA si DGA, precum si intre celelalte unitati antifrauda din diferite ministere, care a dus la condamnarea a doi ofiteri cu grad superior din Ministerul Apararii Nationale si a altor trei persoane acuzate de abuz in serviciu, coruptie si trafic de influenta.

"Cele 30 de dosare ale DNA deschise in anii anteriori vizand fosti ministri, secretari de stat si parlamentari au progresat foarte incet", afirma insa autorii raportului, care pun lipsa progreselor in solutinarea acestora pe seama deciziilor legislative sau a exceptiilor de neconstitutionalitate.

  • Documentul vorbeste si despre coruptia din politie, care "contribuie la lipsa de respect a cetatennilor pentru politie" si, implicit, fata de autoritatea politieneasca.

"Salariile mici si absenta primelor au dus la scaderi de personal si la situatia in care oficiali ai politiei sunt suspectati ca iau mita", mai scriu autorii raportului.

In raport se face referire si la Agentia Nationala de Integritate, care, in 2010, a avut un hiatus de cateva luni din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. Legea ANI a fost pana la urma corectata, obligatia depunerii declaratiilor de avere ramanand in vigoare, insa procedura de confiscare a bunurilor nejustificate devenind si mai anevoioasa.