Asemenea lui Basescu, care, in lipsa lui Tariceanu, s-a dus joi seara la guvern ca sa conduca celula de criza a inundatiilor, Mircea Geoana a convocat o sedinta ad-hoc cu guvernul din umbra condus de drept de Adrian Nastase. Desigur, in lipsa lui Nastase, ocupat in acel moment cu o sedinta de partid in Giurgiu. Geoana nu i-a convocat pe sefii departamentelor de specialitate in birourile sale de la Senat, ci chiar pe teritoriul lui Nastase de la Camera Deputatilor.

Scopul intilnirii a fost acela de a demara redactarea viitorului program de guvernare al PSD, intitulat "Contractul social-democrat". Prin aceasta miscare, Geoana a semnalat ca preia initiativa si nu mai este dispus sa astepte de la Nastase elaborarea platformei electorale si a viitorului program de guvernare. Teoretic, acestea constituie o atributie a presedintelui executiv, care conduce departamentele de specialitate structurate dupa modelul Executivului.

Pentru o ora, Geoana a fost seful guvernului din umbra

La intilnire au participat patru "ministri" din umbra - Mihai Tanasescu, Alin Teodorescu, Ecaterina Andronescu, Iulian Iancu - si patru specialisti in probleme privind protectia sociala - Dan Mircea Popescu, Ioan Moraru, Ion Giurescu si Ion Cindrea. Sedinta de impartire a sarcinilor a durat o ora si a venit dupa o intrevedere pe care Geoana a avut-o cu comisarul european pentru extinderea UE, Olli Rehn. Acestuia i-a promis ca PSD va reveni la guvernare cu "o echipa noua si curata".

A inceput sa guste conducerea prin crize

Nastase si Geoana il considera pe Basescu un politician care guverneaza prin provocarea de crize pentru a veni sa le solutioneze. Tot o criza a incercat si Geoana sa provoace in ultimele zile, cind a pus partidul sa reflecteze la un congres extraordinar. Sustinatorii sai vedeau ideea congresului extraordinar drept o amenintare cu "intoarcerea la popor". La poporul social-democrat, chemat la urnele Congresului, desigur. Prin acest plan, Geoana incerca sa clarifice "solutia imorala" a Congresului din aprilie, care l-a adus in situatia de a imparti conducerea PSD cu Nastase, Mitrea si inca alti citiva lideri mai mult sau mai putin importanti.

Direct din faptele de vitejie ale marinarului

O alta idee a lui Geoana, inspirata din viata si opera lui Basescu, este aceea ca PSD sa se prezinte in fata electoratului la urmatoarele alegeri cu o echipa noua. "Asa cum Traian Basescu a propus PD si Aliantei sa vina cu o echipa noua la guvernare, si PSD sa vina cu o echipa noua", afirma Geoana in urma cu doua saptamini.