Dupa ce ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, a anuntat recent ca va propune prelungirea prezentei trupelor romanesti aflate in misiuni internationale, presedintele Traian Basescu a anuntat sambata, intr-un discurs tinut la Universitatea de Aparare Nationala, ca va sustine mentinerea trupelor romane din Irak si Afganistan.

Presedintele Traian Basescu a spus ca sustine propunerea reprezentantului guvernului de mentinere a trupelor romanesti pe fronturile din Irak si Afganistan. Seful statului a declarat ca este multumit de activitatea ofiterilor romani care deruleaza misiuni in strainatate si a adaugat ca mentinerea trupelor in Irak si Afganistan, sub mandat ONU, este un semn de seriozitate din partea Romaniei. "Ministrul Apararii a facut afirmatii in baza mandatului ONU sub care actioneaza trupele noastre in Afganistan si Irak si cred ca mentinerea prezentei sub mandat ONU nu este decat un semn de seriozitate", a spus presedintele.

In ceea ce priveste pregatirea trupelor, analistul militar Radu Tudor a atras atentia, in cadrul aceluiasi eveniment, ca desi gradul de instruire al militarilor romani este bun, Romania trebuie sa investeasca in dotarea lor cu echipamente performante pentru a consolida relatia cu partenerii din cadrul NATO. "Daca vrem in continuare sa jucam un rol important in cadrul Aliantei, trebuie sa cheltuim bani pentru inzestrarea armatei", a spus analistul militar.

Presedintele a fost prezent la ceremonia de deschidere a noului an universitar la Academia Militara, care de anul acesta a devenit Universitatea Nationala de Aparare "Carol I". Traian Basescu a spus ca studentii "vor trebui sa conduca trupe, sa le asigure securitatea si capacitatea de lupta atat pe teritoriul national, cat si pe teatre de operatiuni din afara statului roman".