Precizarile oficialului Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) vin dupa ce pe portalul www.lumeajustitiei.ro a aparut un material care face referire la informatii dintr-o carte a expertului Catalin Grigoras, care a lucrat la INEC pana in mai 2010 si a expertizat CD-ul cu filmuletul in care presedintele Traian Basescu ar fi lovit un copil.

  • CD-ul a fost deteriorate intentionat?

In lucrarea lui Grigoras, publicata recent, se arata ca CD-ul a fost deteriorat de catre directorul INEC, Cristian Dumitrescu, care a scris pe el cu un marker inadecvat.

In replica la aceste afirmatii, directorul adjunct al INEC, Sorin Vasilache, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca CD-ul a fost inscriptionat cu un marker special pentru suporturi optice, care nu altereaza in niciun fel materialul video.

El a aratat ca, potrivit avizului semnat, in decembrie 2009, chiar de Catalin Grigoras, suportul optic nu fusese alterat din cauza marker-ului, ci avea deja alterata integritatea in momentul in care a ajuns la INEC.

Vasilache a precizat ca INEC este acreditat privind standardele de calitate si utilizeaza proceduri verificate de specialistii RENAR.

Intrebat daca fostul expert al INEC Catalin Grigoras a incalcat vreo clauza de confidentialitate cand a scris in cartea sa despre expertize facute la Institut, Sorin Vasilache a precizat ca angajatii institutiei nu au un statut special care sa le interzica divulgarea de informatii din activitatea desfasurata. El a adaugat ca INEC este in procedura legislativa pentru a dobandi un statut, in care sa fie incluse si clauzele de confidentialitate pentru angajatii sai.

Catalin Grigoras a aratat, in cartea "Expertiza judiciara a inregistrarilor audio, fotografiilor si inregistrarilor video", pe care a scris-o impreuna cu Adrian Petre, ofiter de politie judiciara de la Biroul Tehnic al Directiei Nationale Anticoruptie, ca tusul folosit de directorul INEC pentru a scrie pe CD penetreaza materialul in cateva zile si, in consecinta, datele de pe acesta nu mai pot fi citite.