Discutia a pornit de la o sesizare a serviciilor Senatului, adresata Comisiei comune pentru Statutul senatorilor si deputatilor, al carei presedinte Gheorghe Birlea (PDL) a inaintat-o Comisiei juridice din Senat, cerand un punct de vedere. Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla a explicat ca aceasta solicitare vine in urma situatiei in care, pana acum, senatorului Catalin Voicu nu i-a fost platit niciun drept banesc, iar serviciile Senatului se intereseaza despre cum ar trebui sa procedeze in aceasta situatie. In final, sesizarea a fost trimisa Biroului Permanent, dar in cadrul discutiilor pe fond s-au degajat puncte de vedere divergente in randul senatorilor juristi.[Voicu incaseaza salariul de senator si de dupa gratii]

Senatorul PSD a invocat si articolul 193 din Regulament care spune, la unul dintre alineate, ca "pentru interese personale se pot acorda in timpul unei sesiuni cel mult 8 zile de concediu cu plata indemnizatiei, iar peste aceasta durata, concedii fara plata, care se pot efectua integral sau in mai multe transe". "Avand in vedere ca, in prezent, activitatile specifice mandatului de senator domnul Catalin Voicu este, din motive imputabile acestuia, in imposibilitate sa le exercite, nici plata indemnizatiei si a celorlalte drepturi banesti care sunt aferente celorlalte activitati specifice indeplinirii mandatului de senator nu au temei sa fie platite", a argumentat Grebla.

Ioan Chelaru a sustinut ca indemnizatia de senator este legata strict de calitatea de senator care a rezultat din alegeri. El l-a contrazis pe Grebla ca indemnizatia ar fi conditionata de prezenta la plen, sustinand ca "nici nu intra in discutie" sa i se ia senatorului Voicu dreptul de indemnizatie. Senatorul PNL Ioan Ghise a sustinut punctul de vedere al lui Chelaru, pe principiul ca senatorul Voicu e "nevinovat". "Nevinovatia nu este pentru senatorul Catalin Voicu, ci pentru cetateanul Catalin Voicu", i-a replicat Grebla.

Senatorul PDL Ion Ruset a explicat ca un senator are dreptul la suma forfetara, indemnizatie si diurna, subliniind ca indemnizatia are regimul juridic de salariu. "Nefiind prezent la lucru, i se diminueaza salariul cat nu e prezent, este clar ca nu poate fi luata aceasta indemnizatie. In ceea ce priveste diurna, e clar ca Voicu nu face deplasarea la locul de munca sau in teritoriu, deci nu poate sa ia diurna de deplasare", a adaugat Ruset.

In final, Comisia juridica a decis ca traseul sesizarii pe care a primit-o Comisia juridica nu a fost regulamentar, astfel ca, la propunerea senatorului PSD Ioan Chelaru, aceasta a fost trimisa Biroului Permanent, care ar urma sa ia o decizie, daca o retrimite Comisiei sau decide asupra drepturilor lui Catalin Voicu.