Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, din cei 79% de subiecti care si-au declarat intentia de a se prezenta la vot, Alianta D.A. ar reusi sa centralizeze 47,4%, situandu-se astfel pe primul loc in intentia de vot a romanilor, releva Barometrul de Opinie pe luna iulie realizat de IMAS. PSD este a doua optiune in intentia de vot, in favoarea sa optand 31,9% din cei care isi declara intentia de vot. In schimb, la mare distanta se situeaza PRM, cu 12,1% din numarul de voturi, si UDMR, putin sub pragul electoral, cu 4,8%. In favoarea altui partid ar opta 3,8% din cei care isi declara intentia de vot.

ALIANTA, IN JOS

Comparativ cu luna anterioara, rezultatele barometrului din aceasta luna releva o scadere a Aliantei D.A. in intentia de vot, in cifre absolute de 8 procente, de la 55% luna trecuta la 47% in iulie. In schimb, in favoarea PSD se remarca o usoara crestere a intentiei de vot, de la 23% in barometrul pe luna iunie la 32% in aceasta luna. In schimb, PRM a castigat un 2% fata de iunie, iar UDMR a pierdut 1%.

DEFICIT DE INCREDERE

La intrebarea care a testat nivelul de incredere acordat de populatie principalilor politicieni, se remarca scaderea pe care o inregistreaza presedintele Traian Basescu, dar si premierul Calin Popescu Tariceanu. Desi Basescu continua sa detina capitalul majoritar de incredere a electoratului, lui acordandu-i foarte multa/ destul de multa incredere, in cifre absolute, 49% din cei chestionati, totusi, fata de luna trecuta, presedintele a pierdut 9 procente in perceptia electoratului.

Locul doi este acordat de respondenti presedintelui PSD, Mircea Geoana, in favoarea sa exprimandu-se 38% din subiecti, dar si credibilitatea lui Geoana este in scadere fata de luna iunie. Intr-o situatie asemanatoare se afla si premierul Tariceanu, el obtinand un vot de incredere de la 34% dintre subiecti, fata de 42% care il sustineau in urma cu o luna.

Urmatoarele optiuni ale respondentilor acorda incredere liderului PSD, Adrian Nastase, cu 30%, sefului PD, Emil Boc, cu 27%, presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 22%, liderului UDMR, Marko Bela, cu 11%. Si Cosmin Gusa, presedintele PIN, este creditat cu sustinere de 10% dintre respomdenti, iar liderul PC, Dan Voiculescu, cu 7%. Sondajul IMAS a fost realizat in perioada 7-15 iulie 2005, pe un esantion de 1.253 de subiecti, marja de eroare fiind de +/_ 2,9%.