Liderul PNL Crin Antonescu a declarat ca liberalii au decis inceperea negocierilor pentru formarea Guvernului cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PDL, cu anumite conditii, excluzand un Guvern alcatuit in jurul PDL. [Boc: Partenerii de la PNL sunt asteptati, dar nu si rugati]

PNL doreste sa numeasca premierul sau sa fie propusa o persoana care sa garanteze independenta Executivului. In cazul in care PNL va nominaliza premierul, propunerea liberalilor este Crin Antonescu.

Liderul PNL a subliniat ca cerintele partidului nu sunt deloc flexibile si a sustinut ca, oricum, un eventual Cabinet din care sa faca parte si PNL nu-i poate include, de exemplu, pe membrii unui Guvern care au fost deja demisi printr-o motiune de cenzura.

Pe de alta parte, presedintele PNL a sustinut ca, in situatia in care conditiile partidului sau nu vor fi intrunite, liberalii nu vad niciun motiv pentru a acorda sustinere parlamentara unei formule PDL-UDMR-minoritati, decat pe anumite proiecte foarte specifice, in masura in care vor fi considerate importante. "Si in opozitie vom face opozitie intr-un mod putin diferit", a spus liderul PNL, care prefera "opozitia ferma".

Geoana: Antonescu ar fi un excelent premier

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat luni ca pozitia PSD cu privire la sustinerea formulei majoritare cu PNL si UDMR ramane neschimbata, apreciind ca liderul liberal Crin Antonescu ar fi un "excelent premier si ar avea toate calitatile si sprijinul politic pentru a fi in fruntea unui Guvern".

"Este o decizie a colegilor liberali pe care o respectam, pozitia noastra ramane neschimbata, consideram ca majoritatea PSD-PNL-UDMR este cea mai clara si mai utila in acest moment, este si operationala, am spus-o si cu alte ocazii, consider ca domnul Crin Antomescu ar fi un excelent prim-ministru si ar avea toate calitatile si sprijinul politic pentru a fi in fruntea unui Guvern al Romaniei intr-un moment foarte dificil. In rest, vom discuta cu privire la evolutii dupa ce vom afla raspunsul la intrebarea <Cine este presedintele Romaniei? >", a declarat Mircea Geoana, intrebat cum comenteaza faptul ca liberalii au decis inceperea negocierilor pentru formarea Guvernului cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PDL.

Geoana a subliniat ca inainte de orice negocieri cu partidele trebuie aflat raspunsul la intrebarea "Cine este presedintele Romaniei?", dar ca "cu colegii liberali" PSD poarta, in mod evident, discutii.