Seful Guvernului a apreciat ca unele dintre sugestiile continute in Raportul Comisiei prezidentiale au fost deja puse in aplicare de Executiv odata cu angajarea raspunderii pe Legea salarizarii unitare si Legea Educatiei si s-a referit si la intrezicerea cumulului pensie-salariu pentru angajatii de la stat.

"Dintr-o simpla lectura a documentului, am putut observa ca deja exista cateva puncte de vedere comune cu ceea ce reprezinta actiunea Guvernului si solutiile pe care Comisia le propune. (..) Acest Guvern si-a pus in joc chiar existenta lui pentru a putea aproba aceasta lege (n.r., legea salarizarii unitare), aceasta lege este necesara, de aceea niciun cost politic nu este prea mare pentru ca aceste lucruri sa fie facute incepand cu salarizarea unitara si continuand cu celelalte acte normative'', a spus premierul.

In continuare, Boc s-a referit la alte puncte sugerate la capitolul solutii pentru imbunatatirea mediului social propuse de Comisia prezidentiala, subliniind ca Guvernul va promova o lege echitabila a pensiilor. ''Legea sistemului de pensii este vitala, de bun-simt si care va asigur ca va fi promovata de Guvern. Va avea la baza principii sanatoase, chiar daca dureroase. Cel mai important principiu este cel al contributivitatii, adica in masura in care contribui la sistemul de asigurari sociale, poti sa speri sa ai o pensie mai mare sau mai mica in functie de aceasta contributie, si nu de privilegiile pe care sistemul le-a creat in decursul celor 20 de ani in functie de influentele pe care diversele categorii sociale le-au avut la nivelul legislativ'', a subliniat Emil Boc. El a apreciat ca la fel ca in cazul Legii salarizarii, si parcursul acestui nou proiect va fi dificil, dar necesar.

Premierul a subliniat si nevoia unui Cod al asistentei sociale, menit sa reformeze intregul sistem care, in acest moment, nu este indreptat spre persoanele care au intr-adevar nevoie de asistenta. ''Sunt multe persoane cu nevoi si acolo trebuie sa tintim acele ajutoare sociale, acele masuri de protectie sociala. Din nefericire, resurse financiare importante se duc acolo unde nu ar fi nevoie. Pentru asta este nevoie de fermitate in decizii'', a aratat premierul.

Boc a apreciat ca Raportul Comisiei prezidentiale este pragmatic si profesionist, exprimandu-si convingerea ca multe dintre solutiile propuse de acest document se vor regasi in angajamentele ministerelor si ale Executivului.

Cititi si: Basescu ia la verificat toti pensionarii pe caz de boala