Deputatii PSD, PNL, UDMR si cel al minoritatilor nationale au sustinut inadmisibilitatea cererii procurorului general Laura Codruta Kovesi, aratand ca motivul de reluare a votului oferit de Kovesi, anume declararea drept neconstitutionala a Regulamentului pe baza caruia deputatii au acordat primul vot in dosarul Zambaccian 1, nu este in concordanta cu prevederile legii de functionare a CCR. Acestia au subliniat ca deciziile Curtii Constitutionale au efect doar pentru viitor, informeaza NewsIn.

Presedintele Comisiei, Iustin Cionca-Arghir (PDL), a fost singurul membru care a votat pentru admiterea cererii. El a sustinut ca forul pe care il conduce a fost sesizat in mod eronat de conducerea Camerei Deputatilor si ca nu exista vreo obligatie a Comisiei de a elabora un raport pe aceasta tema, apreciind ca deputatii juristi sunt cei care ar trebui sa se pronunte asupra solicitarii procurorului general.

In replica, udemeristul Mate Andras a subliniat ca deputatii din Comisia de Regulament trebuie sa dea o interpretare asupra admisibilitatii sau inadmisibilitatii cererii lui Kovesi, iar Comisia juridica este cea care judeca pe fond problema. De aceeasi parere a fost si social-democratul Bogdan Niculescu Duvaz, care a spus ca, potrivit articolului 228 din Regulamentul Camerei, atunci cand se ivesc interpretari diferite pe marginea unui text din Regulament, Comisia este cea sesizata. Acesta a amintit ca, daca se va relua votul asupra dosarului lui Nastase, atunci ar trebui ca toate numirile din 1995 pana in prezent sa fie declarate nule. "Nu e cazul sa mai votam, Parlamentul s-a mai pronuntat odata" a spus social-democratul. Duvaz a sustinut ca reluarea discutiilor asupra acestui dosar reprezinta un gest de campanie si a intrebat de ce presedintele Camerei, Roberta Anastase, nu a trimis spre analiza cererea procurorului pe 10 martie, atunci cand a primit-o.

"Cadem de multe ori in greseala de a fi subiectivi" a raspuns democrat-liberalul Cionca Arghir. Acesta a declarat ca nu exista niciun text de lege care sa interzica reluarea votului intr-un astfel de caz.

Reprezentanta minoritatilor, Liana Dumitrescu, a anuntat ca mandatul sau din partea grupului parlamentar este de a vota in sensul inadmisibilitatii solicitarii lui Kovesi, repetand ca deciziile CCR nu sunt retroactive. Arghir a propus amanarea votului, insistand ca subiectul sa fie reluat in termen de 2 saptamani, varianta respinsa de Comisie. In final, propunerea de transmitere catre conducerea Camerei a punctului de vedere privind inadmisibilitatea cererii a intrunit 4 voturi favorabile si unul impotriva.