„Este un gest de ostilitate directa la adresa Romaniei. Eu il consider un gest de provocare la adresa Romaniei si, repet, incepe sa semene cu un scenariu de blamare indirecta a tarii noastre pentru propriile neajunsuri din Republica Moldova. Eu recomand extrem de mare prudenta si o actiune energica pe care Romania trebuie sa o faca in UE si in structurile din care facem parte pentru a incerca sa stopam aceasta incercare absolut penibila a conducerii de la Chisinau de a pasa vina de la propria lor neputinta de a asigura reguli democratice in Republica Moldova catre factori externi", a afirmat liderul PSD, comentand declararea ambasadorului Romaniei drept persoana non-grata in Moldova. El a mai informat ca a discutat cu ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, in aceasta dimineata, dar nu a dorit sa dea detalii, sustinand ca a fost vorba de informatii „inclusiv de natura confidentiala”, relateaza NewsIn.

Cat priveste impunerea vizelor pentru cetatenii romani care circula in Moldova, Geoana spune ca decizia este urmare a unei stari de panica a autoritatilor din tara vecina. "Cred ca este un gest de panica din partea autoritatilor din Republica Moldova. Eu regret faptul ca autoritatile comuniste de la Chisinau se pare ca intra pe un scenariu de blamare a Romaniei pentru ceea ce reprezinta de fapt propria lor neputinta pentru a asigura un regim democratic si un dialog civilizat in Republica Moldova. De aceea, eu recomand retinere si prudenta si cred ca acest tip de blocare a trecerii frontierelor, de aratat cu degetul in alta parte decat in propria ograda este o atitudine provocata mai degraba de panica, sau, mai rau, un calcul strategic ascuns", a mai adaugat Mircea Geoana.

El a comentat ca autoritatile moldovene incearca sa provoace Romania si a recomandat un raspuns prudent. "Cred ca se incearca provocarea Romaniei si cred ca trebuie sa dam dovada de retinere, de calm, de prudenta, dar si de actiune", a sustinut fostul ministru de Externe. Geoana a pledat din nou ca Romania sa demonstreze lumii civilizate "ca ce se intampla acum in Republica Moldova este si un efect al unei anumite indiferente pe care Occidentul a avut-o fata de aceasta tara". "Lasarea Republicii Moldova undeva in zona incerta a competitiei geopolitice este un lucru care la un moment dat va fi platit si va fi costisitor inclusiv pentru Occident", a mai spus Geoana.

Romania, acuzata de implicare: Chisinaul il declara persona non grata pe ambasadorul roman si reintroduce regimul vizelor