Reprezentantii Secretariatului au precizat ca obligatiile de natura morala si profesionala ale personalului nu contravin legilor actuale.

Daniela Andreescu , secretarul general al Guvernului, a declarat, citata de NewsIn, ca obligatia privind semnarea unor angajamente de loialitate de catre angajatii Departamentului pentru Lupta Antifrauda si ai Corpului de Control ai Primului Ministru a preluat tiparul folosit si de Administratia Prezidentiala.

Modelul invocat de SGG este instituit la Cotroceni printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvernul Nastase in ianuarie 2001 la legea 47/1994, potrivit caruia personalul Administratiei Prezidentiale "poate fi incadrat numai pe baza increderii acordate de presedintele Romaniei si cu conditia semnarii unui anga­jament de loialitate".

"Retragerea increderii are ca efect revocarea incadrarii, precum si incetarea detasarii, eliberarea sau destituirea din functie ori desfacerea contractului de munca, dupa caz", se mai ara­ta in legea men­tionata. Secretarul general a spus ca este normal ca "personalul Corpului de Control sa fie incadrat pe baza increderii acordate de prim-ministru si cu conditia semnarii unui angajament de loialitate".