„Dupa cum vedeti, PCM nu participa in alegeri, ceea ce inseamna ca ei, in acest moment, sunt la rascruce de drumuri. Eu le-as recomanda sa isi regandeasca toate perspectivele si sa revina in UDMR”, a declarat Marko Bela in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj.

Liderul Uniunii a tinut insa sa sublinieze ca nu s-a referit la persoane atunci cand a spus ca formatuinea civica ar trebui sa faca un pas spre UDMR, insa a precizat ca intentia PCM de a crea o alternativa la UDMR a esuat, pentru ca in Uniune exista tinerii maghiari capabili, care se constituie intr-o adevarata alternativa.
„In ceea ce priveste aceasta incercare de a crea o alternativa fata de UDMR, trebuie sa va spun ca incercarea a esuat in acest moment. Tinerii sunt in UDMR, alternativa este in UDMR/.../ Asteptam din partea celor care au incercat sa creeze o alternativa si nu au reusit sa faca pasii necesari catre UDMR, dar nicicum nu lansez un apel sau un mesaj. V-am spus, preocuparea noastra sunt alegerile si mobilizarea alegatorilor”, a mai afirmat Marko.

In ceea ce priveste greselile electorale ale PCM, Marko a spus ca in opinia sa atragerea unor politicieni din partidele parlamentare din Ungaria in vederea sustinerii candidatilor la alegerile locale a fost una din erorile civicilor.

„Eu cred ca inca se mai trag concluzii in Ungaria, cu privire la alegerile locale, cand, intr-adevar, multi politicieni s-au implicat, fara rezultat, respectiv cu rezultatul unui ecou extrem de negativ din partea comunitatii maghiare si din partea electoratului maghiar, care a respins ideea ca, din alta parte, din Ungaria de exemplu, sa se faca campanie pentru un primar sau pentru un consiliu local sau judetean. La fel e si in cazul senatorilor si deputatilor”, a afirmat Marko.