Potrivit NewsIn, aceste acorduri, care ofera in schimb posibilitatea pentru cetatenii acestor tari sa calatoreasca fara viza peste Atlantic, sunt mai putin stricte in materie de protectie a vietii private decat acordul referitor la protectia datelor in curs de negociere intre Statele Unite si UE, subliniaza ziarul, care citeaza oficiali americani si europeni.

Sapte tari din UE - Cehia, Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria, Slovacia si Malta - au semnat deja bilateral cu Washingtonul protocoale de acord, contestate de celelalte membre UE.

In timp ce Consiliul care reprezinta cele 27 membre UE a ridicat in 2001 obligativitatea vizelor pentru cetatenii americani, Statele Unite mentin aceasta obligatie pentru 12 state din Uniune - Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Romania si Slovacia.

Comisia Europeana a obtinut in aprilie un mandat pentru preluarea controlului in negocieri cu Statele Unite pe tema vizelor. Comisia a asigurat ca nu intentioneaza sa conduca noi negocieri privitoare la datele personale ale pasagerilor avioanelor care se duc in Statele Unite, care fac obiectul unui acord din iunie 2007.