Potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetatorii americani au descoperit ca, daca elimina o gena din virus, acesta nu se mai poate dezvolta si multiplica, astfel incat studierea lui nu mai este atat de periculoasa, informeaza Ziua.

Dintre cele opt gene ale virusului, VP30 fabrica o proteina care ii permite agentului patogen sa se multiplice in celula gazda. Virusul nu se poate dezvolta in absenta genei VP30, a explicat Yoshihiro Kawaoka, profesor de stiinte patobiologice la Universitatea din Wisconsin, SUA.

Pulsmedia sustine ca cercetatorii americani au pus la punct un vaccin experimental care protejeaza in mod eficient primatele impotriva virusului Ebola, ceea ce reprezinta un progres important in lupta cu aceasta maladie ucigasa. Vaccinul a obtinut rezultate promitatoare in cazul maimutelor Macacus sinicus, dar nu au fost realizate inca teste pe oameni.

Este vorba de un vaccin obtinut prin inginerie genetica, antigenele asemanatoare celor virale stimuland sistemul imun si pregatindu-l pentru un eventual contact cu virusul. O a doua injectare, facuta dupa cateva saptamani, aduce tulpini virale vii atenuate, care stimuleaza de obicei eficient raspunsul imunitar. S-a constatat ca, dupa o singura vaccinare cu tulpini atenuate, maimutele au supravietuit injectarilor cu doze variate de virus Ebola, tulpina salbatica. Ebola distruge in zece zile cat SIDA in zece ani.