Potrivit serviciului de presa citat de Segodnia, presedintele Ucrainei a emis un decret privind dezvoltarea sud-vestului regiunii Odesa, document in care se prevede crearea unei zone economice speciale in Insula Serpilor, dezvoltarea in continuare a infrastructurii si a activitatii economice pe insula din Marea Neagra. Totodata, decretul prezidential mai prevede crearea pe insula a unei filiale a Muzeului de arheologie din Odesa.

In 2007, Rada Suprema (parlamentul unicameral de la Kiev) a atribuit Insulei Serpilor, pe care locuiesc granicerii si stau provizoriu savanti-ornitologi denumirea de Belai (satul Alb) si a trecut-o in registrul localitatilor din Ucraina, aminteste publicatia online Segodnia.

Intrucat valurile Marii Negre erodeaza malurile insulei, Guvernul de la Kiev a alocat in bugetul pe acest an aproximativ 3 milioane de dolari pentru lucrari de consolidare. De altfel, bugetul ucrainean pe anul in curs prevede fonduri si pentru finalizarea constructiei canalului de mare adancime Dunarea-Marea Neagra (aproximativ 100 milioane de grivne din cele 134 de milioane necesare), indica Forum.