Premierul de atunci, Harold Wilson, a facut tot posibilul sa tina secret acest test efectuat in desertul Nevada, din Statele Unite, in 1974. Insa nu l-a luat in considerare pe jurnalistul Daily Express, Chapman Pincher, si sursele sale originale.

"Credeti sau nu, dar Ellison a spus ca sursa lui Pincher este chiar Pincher", povesteste in acest document Crispin Tickell, care a devenit apoi ambasador britanic la ONU. "Jurnalistul isi petrecea vacanta in Scotia, la pescuit. Intr-o dimineata, a povestit ca a avut un cosmar din cauza unei explozii nucleare despre care era sigur ca este de origine britanica", a scris diplomatul.

Prietenii sai l-au sfatuit sa uite cosmarul si sa mearga la pescuit, ceea ce a si facut, timp de trei zile. Insa la intoarcerea la Londra, jurnalistul a vorbit cu susele sale de la Ministerul Apararii, pe care le-a intrebat "ce este cu aceasta poveste cu testul nuclear britanic". "A obtinut un raspuns suficient de ambiguu pentru a-l convinge ca se afla pe calea cea buna si a scris articolul", a spus Tickell.

Jurnalistul a afirmat in articolul sau ca testul nuclear era pe punctul de a se produce. Articolul a provocat indignare in Parlament, iar Harold Wilson a fost fortat sa vorbeasca in Camera Comunelor, unde a spus ca testul a fost efectuat deja.

"Datorita unei sensibilitati extrasenzoriale si unor surse foarte bune din guvern, am avut atunci sentimentul ca suntem neputinciosi", a spus Tickell, pentru care jurnalistul "ramane cel mai bun" din breasla sa.