Orice speranta de dialog cu care au sosit in Rusia secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si ministrul Apararii, Robert Gates, a fost spulberata din start de un monolog al presedintelui rus Vladimir Putin."Desigur, este posibil ca, in viitor, sa decidem ca scutul de aparare antiracheta arrebui instalat undeva pe Luna", a spus Putin, pentru a arata inca o data ca nu este convins de faptul ca Iranul reprezinta o amenintare reala, pentru contracararea careia ar fi nevoie de un scut antiracheta.

Purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dimitri Peskov, a incercat sa tempereze afirmatia, spunand ca aceasta ar fi, de fapt, o mostra de umor rusesc a carui subtilitate s-a pierdut la traducere: "Uneori, traducerea in engleza nu reuseste sa reflecte umorul rusesc. Presedintele nu a vrut sa aduca un afront. Dimpotriva, era foarte deschis si sincer", a explicat Peskov.

Daca afrontul verbal a fost "explicat" printr-o neintelegere provocata de traducere, faptul ca Putin si-a lasat oaspetii sa astepte 40 de minute inainte de intalnire a ramas fara explicatie sau scuze.Putin nu a facut decat sa isi reinnoiasca amenintarile ca se va retrage din Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), la care a adaugat acum si acordul bilateral din 1987 privind Fortele nucleare intermediare (rachetele balistice cu raza medie de actiune) si Tratatul de reducere a armelor strategice (START), care expira in 2009.

Ministrul american al Apararii, Robert Gates, a declarat ca Washingtonul va urmari actiunile Moscovei si a avertizat ca retragerea din Tratatul CFE ar putea deranja si celelalte state semnatare, nu doar SUA.