Washingtonul si aliatii sai trebuie sa isi schimbe politica in Irak si Afganistan daca doresc sa invinga Al-Qaida, conchide un raport realizat de un grup de cercetatori de la Oxford. Strategia Occidentului nu numai ca nu a reusit sa elimine amenintarea din partea extremismului islamic, dar chiar a alimentat-o, afirma expertii.

"Fiecare aspect al raz­boiului antiteroare a fost contraproductiv in Irak si Afganistan, incepand cu pierderea de vieti in randul civililor pana la detentii in masa fara procese. Pe scurt, este un dezastru", a declarat Paul Rogers, unul dintre autorii raportului. El spune ca invazia Irakului condusa de SUA in martie 2003 a fost o "greseala amarnica", ce a creat o zona de antrenament a combatantilor extremisti care au legaturi sau sunt inspirati de Osama bin Laden si de Al-Qaida.

In privinta Afganistanului, documentul arata ca izgonirea de la putere a talibanilor in 2001 a fost "de un real folos" organizatiei Al-Qaida, ajutand la revigorarea militiilor islamice violente.