'Ii intelegem pe membrii NATO. Ei doresc sa faca in asa fel incat Alianta sa raspunda la noile provocari si amenintari. Amenintarile nu sunt putine si este imposibil de a le contracara fara o colaborare deschisa', a subliniat Serghei Lavrov, la reuniunea amintita, potrivit ITAR-TASS.

In acelasi context, seful diplomatiei ruse a facut apel la anumite tari, pe care insa nu le-a citat, sa nu intreprinda pasi care sunt indreptati spre intarirea propriei securitati, in defavoarea securitatii altor state. Ministrul rus a adaugat ca problemele pe care Rusia si NATO trebuie sa le dezbata nu sunt simple, mai ales cele privind Tratatul fortelor conventionale in Europa si planul SUA de amplasare a unor elemente din scutul lor antiracheta in Europa de est. 'Cand este vorba de probleme care afecteaza securitatea Rusiei, noi suntem pregatiti sa expunem deschis NATO ingrijorarile noastre', a mai afirmat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Presedintele Putin, a declarat reporterilor la sfarsitul summit-ul tarilor de la Marea Neagra: 'Toata lumea stie ca Balcanii si regiunea Marii Negre au reprezentat un interes special pentru noi'. 'Rusia se intoarce in regiune', a spus el. 'Aceasta este in interesul Rusiei, dar si al partenerilor sai'. Dupa dezmembrarea URSS-ului din 1990, influenta Rusiei in Balcani a scazut.