Exista "din ce in ce mai putine mijloace de a face presiuni asupra Rusiei", a apreciat presedintele rus pentru a explica declaratiile critice ale occidentalilor in ceea ce priveste drepturile omului in tara sa. "Ne-am reconstituit potentialul economic si militar", a subliniat el. In prezent, "exista foarte putine instrumente pentru a influenta Rusia si cea mai buna abordare (...) este respectul", a adaugat Putin intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker.

Presedintele rus a subliniat ca aceste critici au "aparut in ultima vreme, in apropierea alegerilor" prezidentiale si parlamentare din Rusia de la inceputului anului 2008 si ca ar putea fi "un motiv pentru a sustine fortele calificate drept prooccidentale din Rusia".

Putin si-a nuantat totusi declaratiile: "Uneori trebuie sa facem compromisuri, dar si partenerii nostri din Europa Centrala si de Est trebuie sa le faca", a spus Putin. "Nu trebuie sa dramatizam: sint probleme, dar le vom rezolva impreuna". Juncker a insistat la rindul sau asupra necesitatii de a adopta un ton mai calm in declaratii.