Liderii Ligii Arabe au semnalat ca intentioneaza sa avanseze propriile planuri de dezvoltare a energiei atomice - chit ca au avertizat si asupra cursei inarmarilor pe care o creeaza in Orientul Mijlociu rivalitatea dintre Israel si Iran.

Decembrie 2006 a diminuat ambiguitatea strategica pe care Israelul o mentine in jurul capacitatilor sale nucleare, confirmandu-le de doua ori in plus. Audiat in Congres pentru numirea drept ministru al apararii SUA, Robert Gates a citat Israelul printre tarile care detin bombe nucleare. Apoi, premierul Ehud Olmert, intervievat de un canal german, a lasat sa se inteleaga ca Israelul este in prezent singura putere nucleara din Orientul Mijlociu.

Imediat s-a amintit absenta presiunilor puterilor nucleare acceptate asupra Israelului pentru semnarea Tratatului de Nonproliferare Nucleara. Doar Iranul invoca amenintarea "presupusului" arsenal israelian pentru legitimarea planurilor sale nucleare - chiar cand le prezinta drept civile.

Domino extrem

Tot in decembrie, Consiliul Golfului anunta intentia unui program nuclear civil panarab. Yemenul a aprobat aceasta dorinta si a adaugat dorinta propriei dotari cu capacitati de producere a energiei nucleare civile. Anterior, presedintele Mubarak confirma, la Moscova, ca Egiptul a reluat programul nuclear la care a renuntat dupa accidentul de la Cernobil. Regele Abdullah al Iordaniei a anuntat, in ianuarie, un program national de gen.

Washingtonul s-a aratat dispus sa ajute statele arabe amice in aceasta noua directie de politica, a energiei. La fel si Teheranul - care a plusat, oferind statelor arabe si un pact militar. Irealizabil, cel putin imediat: dupa ce au denuntat indelung arsenalul nuclear al Israelului, statele arabe se tem acum si de viitoarele rachete iraniene - sau de cele americane impotriva acestora. Regele Abdullah i-a cerut in privat presedintelui Ahmadinejad sa inceteze imbogatirea uraniului.