La aceasta vor lua parte, pe langa reprezentantii tarilor membre in Consiliul de Securitate al ONU, si Iranul si Siria - tari pe care anterior Washingtonul le-a acuzat ca ar sprijini insurgenta din Irak.

Analistii descriu initiativa SUA ca pe o schimbare majora a policii administratiei Bush in Orientul Mijlociu.

"Am ascultat" - acestea au fost cuvintele prin care minstrul de externe al SUA, Condoleezza Rice, a explicat unei comisii senatoriale ca noul entuziasm al partii americane pentru convorbiri la care participa Iranul si Siria marcheaza o schimbare de atitudine.

As mentiona ca guvernul irakian si-a invitat toti vecinii, inclusiv Siria si Iranul la aceste intalniri regionale. Ma bucura aceasta noua initiativa diplomatica a Irakului si faptul ca o vom putea sprijini si vom lua parte la ea.

Condoleezza Rice

Nu e vorba de o intoarcere la 180 de grade, nu e o promisiune a unor negocieri bilaterale, e, totusi, un semn de bunavointa.

Condoleezza Rice a spus ca e vorba de o conferinta organizata la cererea guvernului irakian, ca ea va avea loc peste cateva saptamani si va implica si contacte la nivel ministerial intre participanti.

"As mentiona ca guvernul irakian si-a invitat toti vecinii, inclusiv Siria si Iranul la aceste intalniri regionale. Ma bucura aceasta noua initiativa diplomatica a Irakului si faptul ca o vom putea sprijini si vom lua parte la ea" a spus dna Rice.

In paralel, seful statelor majore americane reunite, Peter Pace, a aparut si el in fata senatorilor si a dezmintit categoric existenta vreunui plan al SUA de a declansa atacuri aeriene asupra Iranului.