Cancelarul Angela Merkel a facut din relansarea Constitutiei europene o prioritate a presedintiei germane la UE. Socoteala risca sa nu iasa, insa. Ieri, ministrul francez de interne Nicolas Sarkozy a spus ca Berlin e "interesat" de un tratat simplificat pentru UE. Adica altceva decat actuala varianta, respinsa de Franta si Olanda. Premierul olandez Jan Peter Belkenende s-a declarat si el favorabil unui nou text. "Regulile jocului european trebuie actualizate... Dar, ne putem inspira din ce avem", a spus el.

In acelasi spirit a vorbit inclusiv seful executivului de la Paris, Dominique de Villepin, care a estimat ca Cei 27 au nevoie de o Constitutie mai buna. Pe acest fundal, presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a indemnat statele membre sa evite referendumurile pe tema tratatului constitutional, in timp ce Polonia, unul din cei mai vehementi critici ai tratatului, a promis sa vina cu propuneri in martie.

Cea mai mare si mai neplacuta surpriza vine de la Londra: potrivit mass-media britanice, Gordon Brown, succesorul desemnat al premierului Tony Blair, are intentia de a se opune ferm eforturilor Germaniei de relansare a Constitutiei. Blair acceptase ideea unui "mini-tratat". Brown nu vrea sa auda insa de schimbari, dorind ca "primii doi ani ai mandatului sau, care va incepe probabil peste sase luni, sa nu fie contaminati de european".