Intr-un discurs in fata Senatului, noul premier a descris implicarea Italiei in campania din Irak drept o greseala grava.

"De aceea, guvernul intentioneaza sa propuna Parlamentului retragerea trupelor noastre, desi suntem mandri de demonstratia de profesionalism, curaj si umanitate pe care au facut-o. Retragerea trupelor italiene va avea loc in calendarul tehnic stabilit, in urma consultarilor cu toate partidele pentru garantarea tuturor conditiilor de securitate", a spus premierul Italiei, Romano Prodi.

In Senatul Italiei, discursul impotriva campaniei militare din Irak a fost intampinat cu aplauze dar si cu proteste.
Romano Prodi a promis inca din campania electorala retragerea imediata a celor doua mii sase sute de militari din Irak, insa dupa castigarea alegerilor a apreciat ca sfarsitul acestui an pare cel mai realist termen pentru readucerea in tara a trupelor.

Care e situatia celorlalti aliati

Italia este unul dintre cei mai importanti aliati ai Statelor Unite in Irak, alaturi de Marea Britanie, Polonia si Australia. Si Londra a anuntat o retragere treptata a aproape opt sute de militari din Irak, reprezentand 10 la suta din contingentul britanic.

In ceea ce priveste Polonia, aceasta nu a luat inca o decizie finala cu privire la cei 800 de militari aflati in Irak. Statele Unite au mai pierdut anul trecut sprijinul Bulgariei si Ucrainei, care aveau impreuna peste o mie doua sute de militari, pe care au inceput sa ii retraga.

Dupa alegerile din decembrie anul trecut, din Irak. Presedintele Traian Basescu s-a angajat fata de Washington sa mentina trupele pana la stabilizarea acestei tari. Romania a trimis in Irak peste opt sute de militari, care actioneaza in cadrul fortei multinationale conduse de Statele Unite. La Nasiria, in sudul predominant siit, militarii romani opereaza sub comanda italiana.