Dar 200 de familii care locuiesc la poalele vulcanului refuza in continuare sa plece, au recunoscut autoritatile. "Nu ne este teama, suntem obisnuiti", a explicat Maria Pereira, care locuieste in satul Grecia 4, in departamentul Chinandega (nord-vest).

"Am reactivat alerta galbena" in Chinandega dupa ce vulcanul, situat la 135 de kilometri de capitala Managua, a reinceput sa arate semne de activitate marti seara, a explicat Guillermo Gonzalez, directorul serviciilor de prevenire a catastrofelor (Sinapred), pentru un post local de radio, scrie MEDIAFAX.

"Exista emisii destul de concentrate de cenusa si nisip foarte fin" deoarece vantul a slabit in intensitate, a detaliat el.

Activitatea seismica a "crescut semnificativ" miercuri cu "explozii si expulzii de gaz, cenusa si nisip", a declarat la randul sau, intr-un comunicat, Institutul nicaraguan de studii terestre (Ineter).

Prima Doamna si purtatoarea de cuvant a Guvernului, Rosario Murillo, a anuntat autoritatile ca a cerut evacuarea preventiva a 300 de familii instalate pe flancul vulcanului, care are o altitudine de 1.745 de metri.

Pentru a justifica evacuarea satenilor recalcitranti, Murillo a explicat ca "situatia vulcanului este instabila".

Aproximativ 140 de membri ai Apararii Civile patruleaza imprejurimile pentru a incerca sa "convinga" satenii sa paraseasca zona.

Gazele si cenusa, proiectate la o altitudine de 2.500 de metri, afecteaza sase dintre cele 13 sate din Chinandega.