Un minuscul aparat de zbor teleghidat, care va spiona strazile oraselor americane, este dezvoltat de compania Honeywell - producator de sisteme electronice de control si echipamente automatizate pentru armata americana. Dispozitivul, un robot dotat cu camere video, localizare GPS, precum si cu o serie de senzori, a fost testat deja in peste 200 de zboruri, anunta site-ul "Drudge Report".

Poreclit "Ochiul Dragonului", aparatul are o autonomie de zbor de 60 de minute si se deplaseaza cu 55 de kilometri pe ora. Acesta va fi utilizat in operatiuni complexe de recunoastere si securitate, a declarat un reprezentant al companiei americane. In situatiile de urgenta din mediul urban, aparatele vor fi "ochii" politiei si ai serviciilor de securitate interna, a adaugat el. De asemenea, producatorii estimeaza ca drona-spion poate ajunge, intr-un an, in dotarea trupelor americane din Irak.

Deocamdata, Honeywell si oficialitatile guvernamentale de la Washington poarta discutii pentru a stabili statutul legal al acestui proiect. Autoritatile se tem ca "Ochiul Dragonului" ar putea declansa o intensa campanie pe tema dreptului de protejare a intimitatii.