"Desi nucleul Al-Qaida din Pakistan a fost slabit, capacitatea acestuia de a comite atentate regionale si transnationale este mentinuta", potrivit Raportului anual privind terorismul pe tari, versiunea 2010, informeaza AFP.

"Al-Qaida a ramas amenintarea terorista dominanta impotriva Statelor Unite in 2010", conchide documentul, care apreciaza ca nivelul de risc in Asia de Sud-Est este "ridicat".

  • Al-Qaida si grupurile aliate

Gruparea extremista ramane amenintatoare in special gratie ajutorului gruparilor aliate din Afganistan si Pakistan, ca Miscarea Talibanilor din Pakistan (TTP) si reteaua Haqqani.

TTP l-a sustinut pe Faisal Shahzad, care a incercat sa detoneze o masina-capcana in centrul orasului New York, in Times Square, in mai 2010, scrie MEDIAFAX.

Al-Qaida este si in spatele atentatului esuat din 25 decembrie 2009, cand Umar Faruk Abdulmutallab a esuat in tentativa de a arunca in aer un avion cu destinatia Detroit (Michigan), in timpul zborului.

Mai multe bombe au fost gasite, de asemenea, la bordul unor avioane cargo in octombrie 2010.

Alte grupari aliate ale organizatiei extremiste, cum ar fi Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), "s-au consolidat", avertizeaza raportul.

In Somalia, islamistii shebab au comis un dublu atentat sinucigas la Kampala, in Uganda, care a provocat moartea a 76 de persoane in iulie 2010, "primul atentat de anvergura" al grupului in afara Somaliei.

  • Bilantul mortilor in atentate

Centrul national de combatere a terorismului a numarat peste 11.500 de atentate in 2010, in 72 de tari, intocmind un bilant de aproximativ 13.200 de morti, se arata intr-o anexa a raportului.

Peste trei sferturi din atentate si morti s-au produs in Orientul Mijlociu si in Asia de Sud, potrivit acestor date.