Giovanni Catelli, un specialist in Europa de Est, a carui teorie a fost expusa intr-un articol publicat de cotidianul italian Il Corriere della Sera, sustine ca a descoperit aceasta versiune a faptelor in jurnalul publicat postum al poetului ceh Jan Zabrana, intitulat "Toute la vie", informeaza AFP.

Potrivit lui Catelli, in editia originala in limba ceha a acestui jurnal figureaza un pasaj ce nu a fost tradus in editia italiana, in care Zabrana vorbeste despre discutia pe care a avut-o cu un rus apropiat de KGB.

"Am auzit ceva foarte straniu de la un barbat care cunoaste multe lucruri si care dispune de mijloacele pentru a le cunoaste. El afirma ca accidentul de automobil in care a murit Camus, in 1960, a fost aranjat de spionajul sovietic. Ei au avariat un pneu al masinii cu ajutorul unui dispozitiv, care, odata cu cresterea vitezei a facut pneul sa explodeze", afirma Zabrana.

"Ordinul pentru aceasta actiune a fost dat personal de ministrul sovietic al Afacerilor Externe Dmitri Shepilov, ca «recompensa» pentru articolul publicat in martie 1957, referitor la evenimentele din Ungaria, in care Camus l-a atacat pe acest ministru, desemnandu-l in mod explicit", a adaugat el, transmite MEDIAFAX.

Oricat de "seducatoare" ar fi aceasta teorie, ce pare a avea ingrediente demne de un film cu James Bond, ea nu l-a convins insa pe filosoful francez Michel Onfray, care va publica o biografie a lui Albert Camus in ianuarie 2012.

"Nu cred ca acest lucru este plauzibil. KGB avea mijloacele de a-si incheia altfel afacerile sale cu Albert Camus", a spus Onfray.