Evaluarea reflecta o viziune larg raspandita a CIA si a altor agentii potrivit careia un numar relativ mic de lovituri suplimentare ar putea sa extermine organizatia pakistaneza al-Qaeda, scrie Washington Post.

Oficialii al-Qaeda ar mai putea contra-ataca si chiar daca aceasta organizatie dispare, acest lucru nu echivaleaza cu eradicarea terorismului in lume. Totodata, acestia au spus ca, in prezent, ramura al-Qaeda din Yemen este cea mai mare amenintare pe care o au. [Al-Qaeda se pregateste de atac. Cine e pe lista ?]

Presedintele Obama a extins recent campania clandestina a SUA impotriva grupului yemenit, aproband constructia unui aeroport secret in Golful Persic pregatit pentru atacurile cu drone ale CIA.

Secretarul Apararii, Leon Panetta a declarat recent in timpul unei vizite in Afganistan ca SUA se afla aproape de o infrangere strategica a al-Qaeda. Desi spusele acestuia nu a fost luata foarte in serios, declaratiile unor oficiali din CIA, care au exprimat perspective similare ii dau acestuia dreptate.

"Al-Qaeda este foarte departe a fi invinsa in Peninsula Arabica. (...) Insa cand vine vorba de ramura al-Qaeda din Pakistan (cea care controloeaza toata organizatia terorista), am facut progrese in asa fel incat sa ne aflam intr-o pozitie castigatoare", a declarat senator republican.

"Nu sunt sigur daca am ajuns la o infrangere strategica, insa daca va referiti la faptul ca l-am facut imposibil un atac asurpa SUA, atunci cred ca Panetta are dreptate. (...) Suntem foarte aproape de acest punct", a declarat un alt oficial, care a avertizat ca desi al-Qaeda este invinsa, ideologia sa va continua sa ramana o mare amenintare.

Citeste si: Al-Zawahiri schimba strategia terorista a al-Qaida?

Al Qaeda intra in faliment?