"In contextul in care rezolutiile 1.970 si 1.973 interzic exportul de marfuri care pot fi utilizate in actiuni militare (...) in Libia, aplicarea acestor rezolutii a fost deturnata de la scopul sau si transformata in ceea ce pare a fi o blocada navala totala", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, relateaza MEDIAFAX.

Ministerul a adaugat ca interdictia vizeaza doar importul a tot ceea ce poate fi utilizat in scopuri militare, ca arme, munitie, vehicule si echipamente militare, echipamente paramilitare si piese de schimb.

Ministerul a subliniat ca rezolutiile ONU nu interzic importul de produse de prima necesitate, ca hrana, imbracaminte, hidrocarburi si medicamente.

Potrivit comunicatului, navelor libiene li s-a "interzis sa navigheze in apele libiene, in zona economica exclusiva sau sa isi paraseasca porturile".

Ministerul a denuntat, in special, interdictia de importare de hidrocarburi din portul Al-Skhira (sudul tunisian), in momentul in care aceasta bogata tara petrolifera se confrunta cu o penurie de carburant, fara precedent.

Regimul a criticat, de asemenea, restrictiile impuse navelor de pescuit, perchezitionate in permanenta de fortele coalitiei, potrivit comunicatului dat publicitatii de agentia oficiala Jana.

Acesta a cerut "comunitatii internationale sa ia masuri urgente pentru a pune capat acestor dificultati, pentru a evita orice repercursiuni negative asupra civililor", a adaugat aceeasi sursa.

O coalitie internationala a intervenit in Libia, la 19 martie, cu un mandat ONU, pentru a pune capat reprimarii sangeroase a revoltei contra regimului autoritarist al colonelului Muammar Gaddafi, aflat la putere de aproximativ 42 de ani. NATO a preluat comanda interventiei militare la 31 martie.