Problema este una din multele care au blocat reluarea negocierilor privind dezarmarea. Coreea de Sud vrea, de asemenea, ca Nordul sa-si ceara scuze pentru agresiune.

Separat, un convoi al Coreei de Sud a pornit catre Rusia pentru a purta discutii.

Noua rafala diplomatic vine dupa o luna de la discutiile intre cele doua Corei, care s-au terminat cu dusmanie.

Agentia de presa a Coreei de Nord, KCNA, il citeaza pe Ministrul de Externe al tarii, in urma unei vizite de patru zile a domnului Borodavkin: “Coreea de Nord este dispusa sa poarte discutii.”. Se pare ca Nordul “nu a avut nimic de obiectat problema programului care presupune imbogatirea echipamentului de uraniu”.

Un coinvoi al ambasadorului Coreei de Sud, Cho Hyun-Dong, a parasit Seul catre Rusia, unde se va intalni cu doamnul Borodavkin si alti oficiali.

Existenta unui asemenea plan, de extindere a centralelor nucleare in Corea de Nord a fost facuta public de catre SUA anul trecut, in noiembrie.

Coreea de Nord spune ca acest plan face parte dintr-un program de dezvoltare a energiei, insa SUA, alaturi de alte tari, si-a exprimat teama ca aceasta miscare face parte din planul tarii de dezvoltare a armelor nucleare.

Discutiile privitoare la dezarmare – intre Corea de Nord si de Sud, China, Japonia, SUA si Rusia - au fost amanate timp de doi ani, scrie BBC.

Citeste si: ONU: Coreea de Nord detine mai multe instalatii nucleare secrete

Phenianul ameninta din nou

Peninsula Coreeana se pregateste de "razboi"?