Conform unui mesaj diplomatic din septembrie 2008, citat de MEDIAFAX, strategia SUA de blocare a programului nuclear iranian si a celui de obtinere a instalatiilor militare pentru arme de distrugere in masa includea presiuni asupra Chinei pentru implementarea cu strictete a rezolutiilor Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

"In acest sens, abordam state-cheie pentru a coopera in a convinge Beijingul sa nu le mai permita firmelor chineze sa vanda sisteme folosite in programul iranian de inarmare, sisteme care pot fi transferate de Iran teroristilor sau insurgentilor din Orientul Mijlociu si Afganistan. Ambasadele SUA au sarcina de a prezenta preocuparile noastre, pentru a se vedea in ce masura aceste tari impartasesc preocuparile noastre, cerandu-le sa abordeze si ele China pentru a expune ingrijorarile noastre privind neproliferarea", preciza mesajul trimis de Departamentul de Stat ambasadelor americane din Slovacia, Romania, Slovenia, Spania, Cehia, Italia, Bulgaria si Polonia.

Conform telegramei diplomatice trimise pe 16 septembrie 2008, ambasadele din Cehia, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania erau indemnate sa ia legatura cu oficiali guvernamentali din tarile respective pentru a-i convinge sa coopereze pentru a exercita presiuni asupra Chinei in scopul opririi exporturilor de sisteme care puteau fi utilizate in programul de inarmare iranian.

"Impartasim informatii cu o serie de aliati-cheie pentru dezvoltarea unei abordari diplomatice concertate in scopul convingerii Chinei sa aplice mai eficient legislatia privind exporturile si rezolutiile Consiliului de Securitate ONU pentru a preveni transferurile de echipamente programelor pe care Iranul le deruleaza in scopul inarmarii nucleare, balistice si conventionale", continua Departamentul de Stat.

Un alt mesaj, din 8 aprilie 2009, descria intrevederea pe care asistentul secretarului american al Trezoreriei, Daniel Glaser, o avusese in aprilie cu oficiali din cele 27 de state membre UE pe tema abordarii fata de programul nuclear iranian si terorism. Glaser s-a consultat in special cu experti din Suedia, Spania, Cehia, Marea Britanie, Franta si Germania, stabilindu-se ca este necesara comunicarea directa, la nivel bilateral, cu numeroase state europene.

Conform mesajului diplomatic, printre tarile care s-ar fi opus revizuirii sanctiunilor impuse Iranului se numarau "Austria, Spania, Suedia, Luxemburg, R.Cipru, Grecia, Portugalia si poate Romania", motivele pentru care Bucurestiul ar fi avut aceasta atitudine fiind "nespecificate".

Citeste si:Iranul poate obtine bomba nucleara?

WikiLeaks: CIA a cerut informatii despre Ban Ki-monn