CIA le-a cerut diplomatilor americani sa stranga informatii despre secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si despre alte personalitati din cadrul organizatiei, a anuntat joi cotidianul The Guardian, citat de AFP.

Documente difuzate de site-ul WikiLeaks sugereaza ca secretarul american de Stat le-a cerut diplomatilor americani sa stranga informatii despre pozitia lui Ban cu privire la Iran si Orientul Mijlociu si sa se informeze despre "modul sau de administrare si stilul de luare a deciziilor", informeaza MEDIAFAX.

Potrivit cotidianului britanic, agentia de informatii americana a intocmit o lista cu informatiile pe care vrea sa le afle si a trimis-o Departamentului de Stat, care a transmis cererile in intreaga lume.

Aceasta lista este stabilita in fiecare an de administratorul "Humanint" (informatii despre persoane), o functie infiintata in 2005 de administratia George W. Bush pentru a facilita coordonarea informatiilor, precizeaza cotidianul.

Administratia americana a incercat, de asemenea, sa obtina numeroase carti de credit, adrese electronice, numere de telefon, de fax, mesaje si carduri de fidelitate de la agentiile de voiaj pentru liderii ONU adauga cotidianul.

Un oficial CIA a justificat acest demers: "Nu va surprinde pe nimeni sa afle ca oficialii americani la ONU incearca sa obtina informatii despre modul in care celelalte tari abordeaza probleme de interes comun". "Nimeni nu trebuie sa considere diplomatii americani spioni. Dar diplomatii nostri contribuie in mod indiscutabil la cresterea numarului de informatii de care dispune tara noastra. Acest lucru este logic si corespunde pe deplin misiunii lor. Fac acest lucru in stricta conformitate cu legea americana", subliniaza el.

Aceste remarci sunt similare celor ale purtatorului de cuvant al Departamentului american de Stat, Philip Crowley, care declarase anterior: "Acestia sunt diplomati, nu sunt agenti ai serviciilor de informatii. Ei strang informatii care sunt folositoare elaborarii politicii noastre si pentru actiunea noastra... Departamentul de Stat nu le cere diplomatilor sai sa fie spioni".

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

Pe de alta parte, a explicat purtatorul de cuvant, "toate documentele provenind de la Departamentul de Stat poarta numele secretarului de Stat. Ea este responsabila, dar ea nu este autorul documentului in cauza, iar continutul acestuia vine din afara Departamentului de Stat".

La randul sau, ambasadoarea americana la ONU, Susan Rice, a dat asigurari joi ca aceste dezvaluiri nu au afectat relatiile cu Ban. "Secretarul general cunoaste destul de bine Statele Unite si reprezentantii nostri aici desfasoara o activitate diplomatica si nimic altceva", a insistat ea.

Cititi si:Ambasada SUA la Bucuresti "se scuza" pentru informatiile publicate de Wikileaks

SUA incearca sa limiteze scurgerile de informatii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.