Politia a tras cu gaze lacrimogene dupa ce manifestantii au construit baricade si au aruncat cu pietre in vehiculele ONU. Luni, doua persoane si-au pierdut viata in nord, in urma ciocnirilor dintre populatia haitiana si trupele ONU, scrie BBC.co.uk.

Unii haitieni dau vina pe trupele ONU de mentinere a pacii din Nepal pentru epidemia de holera din Haiti. ONU a negat acest lucru.

Potrivit expertilor americani, tara este extrem de vulnerabila, deoarece alte noi focare pot aparea.

  • Protestatarii: "ONU a adus holera in Haiti!"
Focuri sporadice se puteau auzi joi, pe masura ce tot mai multi protestatari au iesit pe strazile din capitala tarii, Port-au-Prince, care a fost devastata de un cutremur masiv in ianuarie.

Pe o caldura ametitoare, strigand in creola "holera ne-a adus-o MINUSTAH! MINUSTAH du-te acasa!", circa 150 de tineri se adunasera in centrul capitalei pentru a cere Misiunii ONU pentru Stabilizare din Haiti sa paraseasca tara, pe fondul psihozei legate de holera, informeaza AGERPRES.

(Clic aici pentru video)

Imediat dupa ce multimea s-a pus in miscare, protestatarii au aruncat cu pietrele care puteau fi gasite peste tot pe strazi in urma seismului de la 12 ianuarie asupra unui mic grup de casti albastre braziliene care trecea prin zona la bordul unei camionete ONU descoperite.

Sub ploaia de pietre, militarii i-au somat pe manifestanti cu armele, dar totul a fost in van. Camioneta a demarat in tromba, iar un soldat a cazut la pamant. Dupa ce a reusit sa scape de asaltul de pietre, s-a urcat in autovehicul si a reusit sa scape.

  • Revoltele din Haiti, motivate politic?

Holera este prezenta in toate cele 10 de regiuni din Haiti. Aproximativ 1.100 de persoane au murit din cauza bolii, ale carei focare au aparut si s-au inmultit extrem de rapid in intreaga tara in ultima luna. Cele mai multe din cele 38 de decese inregistrate in capitala au fost in districtul "mahala" Cite Soleil.

Nelinistea vine cu mai putin de doua saptamani inainte de alegerile prezidentiale, care vor avea loc la 28 noiembrie, mai scrie BBC.

Oficialii atat din ONU, cat si din Guvernul haitian, au descris proteste ca fiind motivate politic, acuzand grupuri anonime ca profita de situatie pentru a incerca sa perturbe alegerile.

Cititi si: Epidemia de holera din Haiti s-a agravat

Haiti: Bilantul epidemiei de holera, in continua crestere