"In cazul in care calculele noastre sunt bune, cand noroiul va ajunge in Dunare, contaminarea va scadea la un nivel acceptabil", a declarat pentru AFP Jenak, transmite MEDIAFAX.

Tarile riverane Dunarii, in special Serbia, Croatia si Romania preleveaza periodic esantioane pentru a controla calitatea apelor fluviului, ingrijorate de o contaminare la scara larga.

Echipele de salvare ungare deverseaza ipsos in raul Marcal, in care s-a scurs noroiul toxic. Acest curs de apa se varsa in Raba, un afluent direct al Dunarii.

"Gratie adaugarii de ipsos si ciclului naturale de curatire a apei, cand apele raului Raba vor ajunge in Dunare, nivelul PH-ului (nivelul de aciditate al apei care permite detectarea anumitor poluanti, n.red.) va scadea la valoarea de 8", nivelul sau normal, a precizat Jenak. PH-ul apelor raului Marcal, unde majoritatea pestilor au murit, este in prezent de 10,2, a adaugat el.

Apele contaminate urmau sa ajunga din Marcal in Raba in jurul orei 19.00 GMT (21.00 ora Romaniei), potrivit estimarilor.

Un rezervor al uzinei de alumina din Ajka s-a rupt din motive necunoscute si 1,1 milioane de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat luni in sapte sate din apropiere, provocand moartea a patru persoane si ranirea altor 120. Trei persoane sunt in continuare date disparute.

Accidentul a luat amploarea unei catastrofe ecologice, amenintand fauna si flora Dunarii.

[VIDEO] Catastrofa ecologica in Ungaria