Joi seara, PdL l-a criticat dur pe Fini si i-a cerut demisia din functia de presedinte al Parlamentului, relateaza presa italiana, citata de DPA.

"Pozitiile lui Fini sunt absolut incompatibile cu principiile de baza ale partidului Poporul Libertatii", a spus Berlusconi intr-o conferinta de presa, acuzandu-l pe Fini de "critici distructive". "Mi se rupe inima, dar nu cred ca mai putem continua astfel", a adaugat el, relateaza NewsIn.

Premierul a respins speculatiile ca guvernul sau nu va supravietui rupturii si a subliniat ca executivul se bucura in continuare de sustinerea majoritatii parlamentare, dar si in randul opiniei publice. "Nu cred ca exista niciun risc pentru guvern", a sublinat el.

Fini, in varsta de 58 de ani, a refuzat sa demisioneze din functie si a fost de acord ca sustinatorii sai din cele doua camere ale legislativului sa formeze un nou bloc. Pana la 36 de deputati si 14 senatori sunt dispusi sa i se alature, ceea ce, teoretic, ii ofera presedintelui Parlamentului puterea de a influenta voturi-cheie.

Tensiunile dintre Berlusconi si Fini au erupt anul trecut si au luat amploare in aprilie. Fini l-a criticat pe Berlusconi pentru ca nu accepta si alte voci in partid si a criticat politica privind imigratia, reactia la anchete de coruptie vizand ministri si imunitatea acordata politicienilor.
In trecut, premierul nu a respins posibilitatea convocarii de alegeri anticipate pentru a pune capat crizei.

Fini a inclus in 2008 partidul sau de dreapta, Alleanza Nazionale, in formatiunea lui Berlusconi.

Italia, in fata unor noi masuri de austeritate