Potrivit sondajului, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comunistilor ar obtine 28% din voturi, Partidul Liberal Democrat - 16,5%, Partidul Democrat - 8,6 %, iar Partidul Liberal - 4,9 %. Restul partidelor de pe scena politica de la Chisinau nu ar accede in Parlament. Astfel, Alianta Moldova Noastra ar obtine 2,1 %, PPCD - 1%, MAE - 0,5%, iar Partidul Moldova Unita - 0,4%, relateaza NewsIn, citand UNIMEDIA.

Rezultatele sondajului arata ca PCRM se mentine la un plafon de 28% intentie neta de vot, cu un trend descendent privind credibilitatea partidului. Acelasi studiu releva ca PLDM a ajuns la aceeasi cota de popularitate cu PCRM, in timp ce Partidul Democrat este pe un trend descendent.

Datele studiului arata ca Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a pierdut jumatate din electorat, ajungand la pragul de 5% in intentiile de vot. Ultimul sondaj realizat de IMAS-INC Chisinau in octombrie 2009 arata ca Partidul Liberal ar fi obtinut 9,8% in cazul organizarii alegerilor parlamentare, aproximativ cu 4% mai putin decat la scrutinul din 29 iulie.

Sondajul, realizat in perioada 15 aprilie – 3 mai, arata, de asemenea, ca 35% dintre persoanele intervievate sunt indecise sau nu ar vota pentru niciun partid.

In acelasi timp, din totalul celor care au exprimat o optiune (64,5 %), majoritatea si-ar da votul pentru PCRM - 43,4 %, pentru PLDM ar vota 25,6 %, pentru PD - 13,4 %, iar pentru PL - 7,6%.

Potrivit sondajului IMAS, 79% dintre cetateni ar vota pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa-si aleaga prin vot direct presedintele. Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru presedintele Republicii Moldova, 21% dintre persoanele intervievate au spus ca ar vota pentru liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, 17% pentru fostul presedinte Vladimir Voronin, iar 14% pentru presedintele PLDM si premier al R.Moldova, Vlad Filat.

Pe de alta parte, Marian Lupu se bucura de increderea a 42 % din populatie, fata de 39 % pentru Vladimir Filat si 36% pentru fostul presedinte Vladimir Voronin. Fata de sondajul din octombrie anul trecut, Lupu a pierdut 4%, in descrestere de la 41% fiind si liderul PCRM, Vladimir Voronin. Doar liberal-democratul Vlad Filat a urcat de la 34% la 39%, arata sondajul realizat de IMAS-INC.