"Sustinem planul de tranzitie al NATO, dar trebuie sa fie clar ca nu este o strategie de iesire", a declarat sefa diplomatiei americane, potrivit textului discursului sau, transmis presei.

"Este vorba despre stabilirea conditiilor care le vor permite fortelor afgane sa preia conducerea in materie de securitate intr-o zona data", a explicat ea. "Si vom continua sa ne sustinem partenerii afgani in timpul tranzitiei", a adaugat ea.

Presedintele american Barack Obama a anuntat in decembrie trimiterea a 30.000 de soldati suplimentari in Afganistan, o masura insotita de proiectul de transfer treptat al efortului catre fortele afgane.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a prevazut transferarea din 2010 a responsabilitatii catre fortele afgane in 10, pana la 15 zone.

Planul NATO prevede un transfer "conditionat de situatia din fiecare provincie si bazat pe criterii riguroase de securitate si guvernare", a subliniat Clinton.

Secretarul de stat a reafirmat si sustinerea americana fata de planul de reconciliere politica al presedintelui afgan Hamid Karzai. "Impartasim convingerea presedintelui Karzai ca o reintegrare prudenta va slabi atractia extremismului si va aduce mai multa stabilitate si securitate in Afganistan", a spus ea.

"Numerosi talibani de baza se indreapta spre extremism mai mult din motive economice sau de politica locala decat din cauza ideologiei", a apreciat ea. "Stimulente eficiente pot sa ii integreze in democratia afgana", a adaugat Clinton.

Clinton si Karzau au discutat, printre altele, de reintegrare in cursul unei reuniuni organizate miercuri seara, a declarat un oficial american.