"Americanii au optat pentru o abordare multilaterala si cred ca Statele Unite vor incepe sa puna sub semnul intrebarii aceasta abordare, daca ceilalti aliati nu isi vor asuma partea lor din responsabilitate" in Afganistan, a spus el, in cursul unei dezbateri organizate la Bruxelles, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Presedintele barack Obama a anuntat o crestere semnificativa a numarului de militari din Afganistan, in aceasta situatie este crucial ca ceilalti aliati sa il urmeze", a declarat el. [Obama s-a decis: SUA suplimenteaza fortele militare din Afganistan]

"Este in joc echilibrul NATO, este important ca operatiunea din Afganistan sa nu fie perceputa ca o operatiune americana pur si simplu", a adaugat Rasmussen. "Le cer tuturor aliatilor sa isi creasca contributia in Afganistan", a spus el.

Intrebat daca nu este dezamagit de pozitia presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care exclude trimiterea de trupe de lupta ca intariri in Afganistan, dar nu si de personal pentru a forma armata afgana, Rasmussen a raspuns: "Din contra, sunt incurajat de comentariile presedintelui Sarkozy".

Franta si Germania vor sa astepte conferinta de la sfarsitul lunii ianuarie, de la Londra, inainte de a se pronunta in privinta contributiei lor.

Secretarul general al NATO a cerut si Olandei sa isi continue angajamentul. "Sper ca toti aliatii vor lua in considerare faptul ca este o operatiune NATO, am incredere in faptul ca Guvernul olandez si restul vor tine cont de acest lucru", a spus el.

Olanda contribuie cu circa 1.770 de militari la ISAF, majoritatea fiind desfasurati in provincia Uruzgan, unde insurectia talibana este foarte activa. Aceasta tara a decis sa isi retraga trupele in 2010 si urmeaza sa decida cum va proceda daca i se va cere sa mai ramana .