"Toti ma intreaba de ce sunt nemultumit de predarea Istoriei romanilor in scolile din R. Moldova. Imi place istoria romanilor, insa nu-mi place cursul de istorie a romanilor care s-a predat mult timp in aceasta tara si care de fapt este bazat pe rusofobie si steriotipuri antiruse", a declarat Kuzmin, relateaza Jurnal de Chisinau, citat de NewsIn.

Desi a fost prezent la evenimentul din Chisinau in calitate de invitat de onoare, prim-vicepresedintele Parlamentului, Serafim Urechean, nu i-a dat nicio replica ambasadorului rus, preferand sa-si citeasca mesajul de salut pregatit din timp."Imi voi permite sa ma folosesc de cateva notite, ca nu cumva sa politizez acest eveniment cultural care are un anumit scop", a spus, la inceputul discursului, Serafim Urechean.

La inceputul lunii, premierul Vlad Filat a declarat ca Istoria romanilor va reveni in scoli, dupa o perioada de trei ani in care elevii au studiat Istoria integrata."Urmeaza sa readucem la normalitate si acest aspect in educatia copiilor nostri. Vom invata istoria noastra - cea a romanilor, asa cum este si firesc", a afirmat acesta.

Initiativa premierului Filat a fost respinsa de presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care a declarat ca in aceasta chestiune urmeaza sa fie luat in considerare "caracterul policultural al societatii", unde "majoritatea absoluta a populatiei se identifica drept moldoveni"."Dupa parerea noastra, cea mai buna varianta pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru – istoria Republicii Moldova. Fara a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o scindare in societate. Am pledat si vom pleda in continuare impotriva unor astfel de iesiri", a precizat presedintele PD, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al R. Moldova.

Anterior, guvernarea comunista a promovat constant excluderea Istoriei romanilor ca disciplina de studiu din scolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor si istoricilor.

Premierul moldovean vrea reintroducerea Istoriei romanilor in scoli