Mai multe studii din Statele Unite si alte tari afectate "arata ca femeile insarcinate (...) au risc mai ridicat de infectare cu A(H1N1)", a declarat o purtatoare de cuvant a OMS, Aphaluck Bhatiaseve.

"Gripa pandemica afecteaza o populatie mai tanara decat cea afectata de gripa sezoniera si bineinteles ca femeile insarcinate sunt printre cei mai tineri", a explicat Bhatiaseve.

"OMS recomanda ca, in tarile unde exista o propagare la scara larga a virusului A(H1N1), femeile insarcinate (...) trebuie sa primeasca ingrijiri adecvate si un tratament imediat" cu medicamente antivirale precum Tamiflu, a declarat ea.

Tratamentul este mai eficient daca este administrat in termen de 48 de ore de la primele simptome, a reamintit purtatoarea de cuvant a OMS.

Intrebat cum comenteaza prescrierea de medicamente antivirale in urma consultatiilor prin telefon sau pe internet in Marea Britanie, un alt purtator de cuvant al organizatiei, Thomas Abraham, a declarat ca OMS considera ca "Tamiflu trebuie prescris de un medic". "Modul cum este distribuit este treaba fiecarei tari, dar noi credem ca Tamiflu este un medicament care trebuie luat la sfatul medicului", a insistat el.

SUA: Femeile insarcinate si copiii, vaccinati prioritar impotriva gripei porcine