In cursul unei ceremonii organizate la Pioneer Park, din Fairbanks, al doilea oras ca marime din statul Alaska, Sarah Palin, in varsta de 45 de ani, i-a predat stafeta guvernatorului sau adjunct, locotenent-guvernatorului Sean Parnell, informeaza AFP, conform NewsIn.

Palin, cea mai tanara guvernatoare din Alaska si prima femeie care a ocupat aceasta functie, a devenit cunoscuta pe scena nationala dupa ce a fost numita in echipa senatorului John McCain in cursa pentru Casa Alba.

Felul sau direct de a vorbi a atras de partea sa baza electoratului republican in timpul campaniei, dar gafele si declaratiile stangace i-au subminat imaginea.

Dupa ce a anuntat ca va demisiona, la inceputul lunii iulie, au circulat numeroase speculatii privind eventualele sale ambitii nationale, in special aceea de a candida la presedintie in 2012. Insa duminica nu a dezvaluit nimic despre intentiile sale. Ultimele sale declaratii in calitate de guvernator au fost consacrate bilantului sau, marcat in special de cresterea taxei pe profiturile petroliere si de o noi legi privind etica. Aceasta din urma s-au intors, de altfel, impotriva lui Palin.

In cursul discursului sau, Sarah Palin, care se descria in timpul campaniei prezidentiale ca un "pitbull cu ruj pe buze", le-a cerut locuitorilor din Alaska sa "reziste aservirii Guvernului central", referindu-se, probabil, la planul de sustinere a economiei decis de presedintele Barack Obama.
"Fiti vigilenti inainte de a accepta generozitatea guvernului; nu sunt cadouri", a adaugat ea.

Parlamentarii din Alaska au decis sa se reuneasca in sesiune speciala, in 10 august, pentru a trece de vetoul impus de Palin si a accepta ajutoare federale.

"Luand aceasta decizie, voi putea sa ma lupt in continuare pentru voi, pentru ceea ce este corect, pentru adevar; si nu am crezut niciodata ca este nevoie de titlul (de guvernator - n.red.) pentru a face acest lucru", a spus ea.

Nascuta Sarah Heath, in 11 februarie 1964 in Idaho (nord-vest), fiica a unui profesor si a unei secretare, Sarah Palin a absolvit facultatea de jurnalism. Ea a intrat in politica in 1992, in consiliul local al Wasilla, oras cu 7.000 de locuitori al carui primar a devenit patru ani mai tarziu, inainte de a fi aleasa guvernator de Alaska in 2006. Sarah Parlin este casatorita si mama a cinci copii.