Comitetul se reuneste la ora 13.00, ora Romaniei, a precizat purtatorul de cuvant al OMS, citat de AFP.

OMS anuntase marti ca trecerea la faza de alerta maxima, nivelul 6, corespunzatoare primei pandemii de gripa a secoului este acum "foarte, foarte aproape" si ca lucreaza pentru a pregati autoritatile nationale pentru acest anunt, relateaza NewsIn. Organizatia s-a consultat miercuri cu tarile cele mai afectate de gripa porcina pentru a stabili daca exista dovezi stiintifice "incontestabile" ca virusul se propaga local.

Virusul A(H1N1) al gripei porcine a contaminat 27.737 persoane in 74 de tari, potrivit ultimului bilant al OMS, care a remarcat progresia semnificativa a epidemiei in Chile.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, s-a consultat de fiecare data cu expertii internationali, inainte de a ridica nivelul de alerta pandemica, de la aparitia virului gripei A (H1N1), in aprilie, in Mexic si Statele Unite. In prezent, nivelul de alerta pandemica este 5, ceea ce inseamna ca o pandemie este iminenta. Nivelul de alerta va fi ridicat la 6 in cazul in care se constata transmiterea la nivel comunitar a virusului intr-o a doua regiune a lumii, dupa America de Nord.

Totusi, OMS anuntase saptamana trecuta ca isi va modifica sistemul de alerta pentru a tine cont si de gravitatea bolii, nu doar de gradul de raspandire geografica, asa cum cerusera mai multe tari.