"Nu intentionam sa construim nicio noua colonie, dar nu ar fi corect sa interzicem orice constructie si sa nu venim in intampinarea nevoilor unei cresteri naturale", a declarat premierul in consiliul saptamanal de ministri.

Netanyahu a facut aceste declaratii in conditiile in care guvernul israelian se confrunta cu presiuni internationale pentru a ingheta colonizarea in Cisiordania ocupata. Presedintele american Barack Obama a cerut luni oprirea colonizarii, in prezenta lui Netanyahu, cu ocazia primei lor intalniri de la venirea amandurora la putere.

Referindu-se la chestiunea constructiilor in partea estica a Ierusalimului, din care palestinienii vor sa faca, in cazul unei reglementari negociate a conflictului, capitala viitorului lor stat, Netanyahu a spus ca a subliniat in fata interlocutorilor sai americani ca "Ierusalimul nu este o colonie".

Anterior acestor declaratii, seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman, a exclus posibilitatea intoarcerii Israelului la frontierele dinainte de razboiul israeliano-arab din iunie 1967, adica inainte de colonizarea teritoriilor ocupate in prezent de statul israelian. "Astazi, o intoarcere la frontierele din 1967, cum ni se cere insistent sa facem, nu ar pune capat conflictului (cu palestinienii) si nu ar garanta nici pacea, nici securitatea", a declarat Lieberman inainte de sedinta saptamanala a cabinetului israelian. "Ar insemna pur si simplu sa deplasam conflictul in interiorul frontierelor din 1967", a adaugat el.

In timpul razboiului de Sase zile din iunie 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est si Cisiordania, platoul sirian Golan, Fasia Gaza si Sinaiul egiptean. Statul israelian s-a retras din Sinai in 1982 si din Fasia Gaza in 2005.