Decizia celei mai inalte instante din Statele Unite, aprobata cu cinci voturi pentru si patru impotriva, anuleaza o decizie a Curtii federale de apel din New York, potrivit careia Robert Mueller, directorul FBI, si John Ashcroft, secretarul justitiei in anul 2001, se numarau printre oficialii pasibili de a fi urmariti in justitie, informeaza NewsIn.

Un pakistanez, Javaid Iqbal, arestat pentru incalcarea legii imigratiei la scurt timp dupa atentatele din 11 septembrie, detinut timp de cinci ani intr-o inchisoare de inalta securitate, apoi expulzat in tara sa de orgine fara a fi pus sub acuzare pentru nimic, a prezentat o cerere in acest sens Curtii Supreme. Iqbal declara ca a fost maltratat, inchis 23 de ore din 24 la izolare, intr-o celula in care lumina era aprinsa in permanenta, si ca a fost supus la mai multe perchezitii corporale si bruscat.

El le-a cerut celor noua judecatori sa recunoasca faptul ca declaratiilor oficialilor din politia si justitia federale dupa atentate au deschis calea pentru arestari pe baza trasaturilor faciale si pentru interogarea dura a musulmanilor in cadrul politicii antiteroriste introduse de administratia Bush.

Aceasta decizie le da o lovitura organizatiilor pentru apararea drepturilor omului si fostilor detinuti, care spera ca ii vada la un moment dat pe oficialii din administratia Bush adusi in fata justitiei.