MAE considera ca acest tratament aplicat romanilor neconform cu statutul acestora de cetateni europeni, cu normele Uniunii Europene la care Republica Moldova doreste sa adere si, cu atat mai mult, cu principiile de ocrotire a drepturilor fundamentale ale omului care stau la baza unor organizatii internationale din care ambele state fac parte, se arata intr-un comunicat.

Institutia isi exprima "preocuparea" fata de recentele actiuni de obstructionare a accesului unor cetateni romani in Republica Moldova.

Abuz: Moldovenii nu ne accepta la ei in tara decat cu testul HIV

De asemenea, prin Ambasada Romaniei la Chisinau, MAE a solicitat clarificari autoritatilor de la Chisinau in legatura cu motivele care au determinat returnarea unor cetateni romani de la frontiera.

Regimul de calatorii al cetatenilor romani in Republica Moldova este reglementat prin Acordul de facilitare a vizelor intre Uniunea Europeana si Republica Moldova. Respectarea stricta a Acordului de catre autoritatile de la Chisinau este absolut necesara, in vederea indeplinirii obiectivului asumat de acestea si sprijinit ferm de Romania, privind viitoarea liberalizare a regimului de vize intre UE si Republica Moldova, subliniaza MAE in comunicat.

MAE mai precizeaza ca Romania, ca stat membru UE, isi construieste relatia cu tarile vecine, inclusiv cu Republica Moldova, respectand intru totul normele si principiile europene.

In aceste conditii, MAE respinge orice acuzatie la adresa Romaniei care este formulata in actualul context electoral din Republica Moldova si solicita ca cetatenii romani sa fie tratati cu respect si in conformitate cu normele europene si cu acordurile in vigoare.